El dia 4 de Juny va tindre lloc en la sèu de l’Entitat Cultural Valenciana El Piló una charrada sobre PATRIMONIS VALENCIANS DE L’HUMANITAT, que va ser donada per Juli Moreno i Moreno.
El president d’El Piló començà l’acte per a presentar a l’orador i tot seguit li passà la paraula. Este començà la charrada donant una explicació del perque es van crear els patrimonis de l’Humanitat, tant materials, culturals o immaterials, per part d’organismes que depenen de l’Unesco. Des de l’any 1959 venen creant-se estos organismes per a la protecció de parages, conservació de monuments, conservació de la naturalea, etc. etc. fins aplegar al dia de hui en que es coneixen com a Patrimonis de l’Humanitat. També va explicar un poc com és el procés per a demanar l’inclusió de qualsevol lloc, festa o tradició dins d’esta categoria.
A continuació va passar a referir-se al Patrimonis de l’Humanitat Valencians, que per orde cronològic de la seua proclamació són els següents:
La Llonja de la Seda (1996). Mostra del gòtic civil valencià pel seu saló columnari, que forma un tot en el Consolat de Mar. Art Rupestre de valencià (1998), per la gran quantitat de pintures rupestres que n’hi han en nostra comunitat, barranc de la Valltorta, en el Maestrat, cova del Parpalló en Gandia, o cova de l’Aranya en Bicorp.
Este patrimoni està compartit en el Arc Rupestre del Mediterràneu de la península Ibèrica. Palmeral d’Elig (2000), per ser el palmeral més extens del Sur d’Europa, testimoni important del paisage i també de l’aprofitament dels fruits i les palmes.
El Misteri d’Elig (2001), per la grandiositat i antiguetat d’este drama sacre-líric que ha vengut representant-se sense interrupció des del sigle XIV. El Tribunal de les Aigües de la vega de Valéncia (2009), per ser una institució milenària i la més antiga d’Europa en impartir justícia. Este patrimoni està compartit en el Consell dels Hòmens Bons de l’Horta de Múrcia. La Festa de la Mare de Deu de la Salut d’Algemesí (2011), per ser una festa religiosa per les processons de la Verge, i popular per la conservació del folclor local en balls tradicionals i la moixaranga.
Acabada la conferència l’orador, que havia recolzat les seues paraules en diapositives, fon molt aplaudit i va contestar ad algunes preguntes que li feren els presents.
[su_spoiler title=»Vore les images: CHARRADA PATRIMONIS VALENCIANS DE L’HUMANITAT» open=»no» style=»fancy» icon=»folder-1″]
[su_button url=»https://picasaweb.google.com/110402207430499649241/» target=»blank» style=»flat» size=»1″ icon=»icon: camera» title=»ver imagenes»]Vore les images en Web Picasa[/su_button]
[/su_spoiler]